
03.02.2025 10:22
Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)
Müşteri ilişkileri yönetimi CRM ne demek ve hangi alanlarda CRM’den faydalanılır? Bu ve benzeri soruların yanıtları için yazı içeriğimizden ve sitemizde yer alan diğer yazı içeriklerimizden faydalanabilirsiniz. CRM “Customer Relationship Management” kelimesinin kısaltılmış şeklidir. Türkçedeki kullanım şekli ise CRM olabileceği gibi müşteri ilişkileri yönetimi de olmaktadır.
CRM, işletmelerin müşteri ilişkilerini daha kolay ve pratik şekilde yönetebilmesi için kullanılan teknoloji ve süreçler bütünlüğüdür. CRM yazılımda, müşteri verileri merkezi sistemde toplanır, analiz yapar ve işletmelerin bütünlüğü görerek kaliteli işler yapabilmesini sağlar.
Günümüzde CRM pek çok işletme tarafından kullanılmaktadır. Küçük ya da büyük fark etmeksizin işletmelerin favori sistemi olan CRM, işe dair olan sürecin doğru koşullarda yönetilmesini sağlar.
CRM Programı
Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) başlıklı yazımıza, crm hakkında farklı bilgiler vererek devam edeceğiz. CRM kullanan firmaların bazı temel amaçları olmaktadır. Bunların bazılarını belirtecek olursak;
- Kişilere özel hizmet sunulmasından dolayı, müşteri memnuniyetinde yükseliş meydana gelir
- Var olan müşterilerin işlemleri daha kolay şekilde takip edileceği için hızlı satışlar gerçekleşebilir. Satışın hızlı şekilde ilerlemesi firmanın kazancının yükselmesine sebep olur
- Pazarlama, satış, müşteri destek süreçleri otomatik koşullarda ilerleyebilir ve iş verimliliği artar
- Müşterilerle uzun süreli ilişkiler kurulabilir ve aradaki potansiyel güve bağı oluşur. İş yeri ve müşteri arasındaki güven bağı oldukça önemlidir. Bu durum aynı müşterinin yeniden alışveriş yapmasını sağlar.
CRM Uygulamaları
Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) ve crm ne demek sorularının yanıtlarını açıkladık. Şimdi de CRM türleri ve faydaları hakkında bilgiler vereceğiz. CRM türleri 3’e ayrılır. Bunlar; Operasyonel CRM, Analitik CRM ve İşbirlikçi CRM olmaktadır. Operasyonel crm; pazarlama, satış, müşteri ilişkileri yönetimini yönetir. Analitik crm; müşteri verilerinin analizini sağlar ve işletmelere özel stratejiler geliştirir. İşbirlikçi crm ise şirket içindeki departmanlar arası bilgi alışverişini sağlar.
CRM’in işletmelere sağlamış olduğu birçok avantaj olmaktadır. Bunların bazıları şu şekildedir;
- Kaliteli müşteri ilişkisi
- Satış sürecinde sorunsuz ve hızlı işlem yapılması
- Verilerin oranlarına bağlı şekilde strateji uygulayarak planlama yapılabilir
- Kazanç oranının yükselmesini sağlar
Müşteri geri dönüş oranı yükselir ve buna bağlı olarak müşteri kaybı önlenmiş olur.
E Ticaret Nedir başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.