Yeni Üyelere Özel İndirimlerden Faydalanmak ve Bilgi Almak İçin

Crm Nedir Ne İşe Yarar

Crm Nedir Ne İşe Yarar
Crm Nedir Ne İşe Yarar

17.03.2025 01:16

Crm Nedir Ne İşe Yarar

Crm nedir ne işe yarar sorusunun yanıtlarını öğrenmek için yazı içeriğimizden ve sitemizde yer alan diğer yazılardan bilgi edinebilirsiniz. Crm, müşteri ilişkilerinin yönetilmesi hakkında kullanılan yazılımsal teknolojinin bütünüdür. 

Crm sadece müşteri ilişkilerinin yönetilmesinde kullanılmaz bunun yanı sıra iş planlaması, iş takibi gibi alanlarda da verimli şekilde kullanılır. Crm uygulaması pek çok iş alanında kullanılır en sık olarak da satış ve pazarlama alanında kullanılmaktadır. Pazarlama, satış, müşteri departmanları arasında köprü görevi yapar ve tüm sürecin kontrollü şekilde ilerlemesine yardımcı olur.

Crm kullanan iş yerlerinde vakit yönetimi çok daha kaliteli şekilde olur. Bu durumda da daha kısa zamanda daha fazla işin halledilmesi sağlanır. Ayrıca süreç içinde karışıklığa sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması sebebiyle sakin iş ortamı sağlanır.

CRM Sisteminin Türleri

Crm nedir ne işe yarar sorusunu yanıtladık. Şimdi de crm sisteminin türlerinden bahsedeceğiz. Crm sistemleri şirketlerin temel özelliklerine ve taleplerine göre oluşturulur. Yani tek bir crm sistemi yoktur şirkette olan görev tanımlamasına göre özel olarak program oluşturulur. Sıklıkla tercih edilen crm türleri şu şekildedir;

Operasyonel CRM: Satış, pazarlama, müşteri destek işlerinin kaliteli ve doğru şekilde planlanmasını sağlar. Planlama sonrasında iş süreci çok daha başarılı şekilde yönetilebilir.

Analitik CRM: Bu türde müşteri verileri analiz edilebilir. Ayrıca strateji geliştirmeye ve şirket içi kararlar alınmasına da yardımcı olur.

İşbirlikçi CRM: Tüm departmanlar arasında bilgi paylaşımı yapılmasını sağlar. Bu durumda şirket içinde iş aksaklıkları sonlandırılabilir.

Kampanya Yönetimi CRM: Pazarlama ve satış kampanya süreçlerinin planlanması, uygulanması, strateji üretilmesi alanlarında kullanılır.

CRM’in İşleyişi

Crm nedir ne işe yarar başlıklı yazımızın bu alanında CRM sisteminin işleyişinden bahsedeceğiz. CRM, müşteri bilgileri ve işe dair diğer bilgileri veri tabanında muhafaza eder. Veri tabanında talepler, şikayetler, müşteri bilgileri, iş planlamaları, satın alma geçmişi, satış süreci vb. diğer tüm bilgiler muhafaza edilir. CRM verilerin saklanmasını sağlayarak pek çok alanda firmaya katkı sağlar. Bunlara örnek verecek olursak;

  • Müşteri taleplerinin anlaşılması ve bu doğrultuda strateji üretilmesi
  • Satış fırsatlarının belirlenmesi
  • Pazarlama kampanyalarının kişiselleştirilmesi
  • Müşteri şikayetlerinin en hızlı şekilde çözüme ulaştırılması
  • Müşteri memnuniyeti sağlanarak yeni müşterilerin yönlendirilmesi.

    Crm Programının Özellikleri başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 

WhatsApp